Vine a conèixer l’entorn agrari de Mataró!
En una aposta pel consum de proximitat, el tercer diumenge de cada mes l’Associació Agroambiental Temps de Saó proposa una sortida que pretén
ensenyar les finques i, amb aquestes, les activitats econòmiques i valors culturals i patrimonials vinculades a l’espai agrari de la nostra ciutat.
La primera sortida es farà el diumenge 15 de març.
Sortirem del c/Prat de la Riba, 110 i anirem a peu.
Inscripcions a tempsdesao@gmail.com
L’Espai Agrari de Mataró col·labora amb Temps de Saó per fer perdurar el llegat de la ciutadania de Mataró i fomentar el coneixement de l’espai agrícola que envolta la ciutat, i reconèixer-lo pels seus valors paisatgístics i com a font d’aliments saludables, així com la valoració de la feina agrícola i el potencial que actualment té l’agricultura ecològica i/o de proximitat. Per portar-ho a terme, es proposa l’organització d’una sortida mensual a diferents finques amb activitat hortícola de les Cinc sènies amb la col·laboració de l’entitat nº1.
Es pretén acostar la ciutadania a la pagesia de Mataró, donant a conèixer aquest sector i 6 oferint la possibilitat d’adquirir els seus productes, així com totes les avantatges que suposa fer-ho.
La ciutat de Mataró compta amb un espai agrari periurbà que ocupa una extensió de 444 hectàrees i està conformat per l’àmbit territorial de les Cinc-Sènies, situat a l’est del 5 terme municipal de Mataró, el qual aglutina les zones agrícoles situades als districtes de Mata, Valldeix, pla de Sant Simó i la plana de les Cinc Sènies fins a Sant Andreu de Llavaneres. L’agricultura és un sector productiu essencial tan a nivell d’impacte ambiental com per la seva funció d’autoabastiment d’aliments de primera necessitat. En aquest sentit, l’espai agrícola de les Cinc Sènies ofereix una oportunitat ambiental de gran potencialitat per l’economia local donat el seu potencial d’autoabastiment. El potencial d’autosuficiència d’hortalisses fresques (incloent patates) de la ciutat de Mataró es del 88,7% (segons estudis).
Impulsar el consum de productes de proximitat o km 0 és convenient per les nombroses avantatges que presenta:
- Fomenta l’economia circular. Aquesta és una forma de reconsiderar la planificació i desenvolupament econòmic amb residu 0. Ha estat molt impulsada per la comissió europea en els darrers anys. Els residus es converteixin en la base d’un nou cicle de la matèria, amb menys consum d’energia i major eficiència. En general amb menors despeses econòmiques i ambientals.
- Redueix la petjada de CO2, el potencial estimat de reducció total d’emissions de CO2 segons estudis és de 7.356,7 t/any, el que significa un descens del 70,7%, assumint un escenari futur amb un 100% de cultiu ecològic. – Gastronòmicament implica que al vendre’s només productes de temporada d’àrees determinades es fomenti la producció de plats típics estacionals.
- Ajuda a la conservació de varietats antigues.